utorak, 22. kolovoza 2017.
PITA OD ČOKOLADE I ORAHA
Sastojci za prhko testo:
250 gr. oštrog brašna
150 gr. maslaca ili margarina
50 gr. kristal šećera
malo praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera burbon
2 prepune kašike kisele pavlake (oko 100 ml.)
10 ml. ruma (1 čep)
do 100 gr. oštrog brašna za umesivanje
Za nadev:
5 jaja
200 gr. kristal šećera
140 gr. čokolade za kuvanje
20 ml. ruma (2 čepa)
80 gr. oraha
malo soli
Priprema prhkog testa:
Brašno prosejati sa praškom za pecivo.
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati kiselu pavlaku i rum i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.) Od ove količine namirnica dobila sam 600 gr. testa. Testo podeliti na 2 jufke iste težine (2 x po 300 gr.). Testo odložiti na hladno mesto da odstoji oko 1 sat.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm x 30cm namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju 18cm x 30cm. Testo se veoma lako razvlači i ne puca. Testo namotati na oklagiju i lagano prebaciti na papir za pečenje u tepsiji. Testo izbockati sa viljuškom. Staviti tepsiju u zagrejanu rernu na 200 stepeni i malo zapeći (oko 10 min.)
Priprema nadeva:
Orahe samleti. Čokoladu staviti na laganu vatru da se otopi. Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa šećerom penasto umutiti. Umućenim žumancima dodati otopljenu čokoladu i rum te dobro mikserom umutiti.
Dodati samlevene orahe i sneg od belanaca i varjačom lagano umutiti da postane kompaktna masa. Malo zapečeno testo izvaditi iz rerne, a rernu ostaviti uključenu
Na malo zapečeno testo staviti nadev i ravnomerno ga rasporediti po testu. Razvaljati drugu jufku testa na radnoj površini, testo izbockati viljuškom i njime prekriti nadev u tepsiji.
Kako je nadev mekan, na nekim delovima će preći preko testa, ali neka vas to ne brine. Tepsiju vratiti u rernu i kolač peći oko 20 minuta. Pečen kolač lagano zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje.
Posipati sa šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom. Seći na štangle dimenzija 3cm x 6cm. Dobije se ukupno 30 kom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar