ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Ljubav na ruski način




Znanstvenici Instituta za sociologiju Ruske akademije znanosti pokušali su razumjeti tajnu Velike Ruske Ljubavi. Tko se sviđa Ruskinjama a tko Rusima? Žive li oni u sretnim obiteljima? Koliko djece žele imati? Kakav im je seksualni život?








Koliko su važni obitelj i djeca?

Praktički svi građani Rusije (99%) izjavljuju kako obitelj za njih ima veliko značenje, pri čemu 90% precizira: „vrlo veliko“. Sretnu obitelj već posjeduje 48% Rusa, a 42% smatra kako je u stanju da je stvori. Samo 9% ispitanika reklo je da se po tom pitanju više ničemu ne nadaju. Pri tome, 61% ruskih građana zna kako izgleda živjeti u sretnoj obitelji, a samo 4% ispitanika reklo je da u njihovoj obitelji vladaju loši odnosi.




Grafikon: Idealni muškarac i žena po mišljenju Ruskinja i Rusa
Koliko djece treba biti u obitelji?

Tipičan odgovor je „najmanje dvoje“. Konkretno, 25% ruskih građana željelo bi imati jedno dijete, 59% bi htjelo dvoje, a 16% – više od dvoje djece.

Razumljivo je da o obitelji s puno djece razmišljaju uglavnom oni koji smatraju da život bez mnogo djece i nije pravi život ili pak oni koji mogu uzdržavati veliku obitelj. Mnogi su uvjereni da „bogati ne žele djecu“, ali pokazalo se da je to običan mit. Upravo suprotno, ljudi koji dobro zarađuju žele imati puno djece i tu želju izražavaju češće od ostalih. Naravno, glavni stimulans ipak su dobri odnosi i topla atmosfera u obitelji.



Što je s intimnim odnosima?

Manje od polovine (44%) ruskih građana ocijenilo je svoj seksualni život kao „dobar“, 12% kaže da je po tom pitanju kod njih stanje „loše“. Pritom, negativna ocjena intimnih odnosa dva puta češće susreće se kod žena (16%), nego kod muškaraca (8%). Prema tome, neka se jači spol malo zamisli, a neka se zamisle i prosvjetitelji seksolozi.

Izgleda da razina „seksualne prosvjećenosti“ ne djeluje baš pozitivno na intimne odnose. Zvuči paradoksalno, ali intimnim odnosima u braku češće su nezadovoljni oni koji žive u velikim gradovima, dok 51% stanovnika manjih gradova ne pati od seksualne disharmonije.



Što utječe na intimnu harmoniju?

Formalni brak ne utječe mnogo na intimnu stranu života ruskih građana. Naime, „dobar“ seksualni život vodi 54% formalni vjenčanih, 49% parova u vanbračnim vezama i 62% onih koji nisu vjenčani, ali imaju stalnog partnera. Radi usporedbe treba navesti da je 37% nevjenčanih parova ocijenilo svoj seksualni život kao „dobar“, isto važi za 19% razvedenih i 18% udovica, odnosno udovaca.

Samo dobrota je, prema mišljenju građana Rusije, u jednakoj mjeri neophodna svakom čovjeku, bez obzira na njegov obiteljski status.
Ispostavlja se da je za intimnu harmoniju često potrebno samo dobro zarađivati i ne svađati se zbog sitnica. O tome svjedoče brojke: 78% ispitanika koji žive u „dobrim“ obiteljskim odnosima ocjenjuje svoj seksualni život kao „dobar“; dok 80% onih koji žive u „zadovoljavajućim“ obiteljskim odnosima ocjenjuje seksualni život kao „osrednji“. Uglavnom, bračni parovi koji dobro zarađuju u 71% slučajeva sasvim su zadovoljni i intimnom stranom života. Što je manje novca, to su i intimni odnosi lošiji, kao, uostalom, i sve ostale sfere obiteljskog života. Zato skoro svi (90-93%) koji su zadovoljni svojim materijalnim stanjem tvrde da imaju dobre odnose sa svojim okruženjem. Manji je postotak takvih (53-57%) među onima koji svoju financijsku situaciju smatraju „zadovoljavajućom“, a još manji (30-49%) među ljudima koji sebe smatraju siromašnima. Razlika je vrlo upadljiva.

Zanimljivo je da većina ruskih građana smatra kako je njihov obiteljski život sretan, neovisno o kvaliteti intimnog života. Takvu pojavu sociolozi objašnjavaju činjenicom da mnogi građani Rusije ne osnivaju obitelj zbog seksualne harmonije ili osjećaja lagodnosti, nego prije svega zbog dostizanja zajedničkih ciljeva, a to su materijalno blagostanje, odgoj djece, osjećaj sigurnosti i socijalni status.



Kako izgleda idealan partner?

Muškarci i žene različito zamišljaju idealnog partnera. Po tom pitanju razlikuju se i stanovnici velikih gradova od žitelja zabačenih sela, kao i bogati od siromašnih. Pa ipak, bez obzira na toliku raznovrsnost, sociolozi su pokušali izdvojiti nekoliko „tipova“ idealnih muškaraca i žena.

Među tipovima idealnog muškarca uvjerljivo vodi muškarac koji je „pouzdan“. Za njega se izjasnilo 19% Ruskinja. On možda nije ni zgodan, ni snažan, ali zato može osigurati materijalno blagostanje obitelji, pametan je, vjeran i odlučan, nema loših navika, a pomalo je i privlačan.

Drugo mjesto s 16% glasova zauzima „obiteljski muškarac“. On je dobrog zdravlja, vjeran je ženi ili partnerici i voli djecu. Dobar je domaćin i nema loših navika.

Treće mjesto dijele dva tipa (po 15%). Jedan je „omiljen u društvu“. On je inteligentan, privlačan, duhovit. Drugim riječima, on je idealan za „izlazak“. S njim treće mjesto dijeli „seksualni partner“. On je fizički snažan, šarmantan i, naravno, privlačan, a pored toga svojoj izabranici može osigurati materijalno blagostanje.

O „žestokom momku“ sanja 13% Ruskinja. On je snažan, samouvjeren, ne pije, ne puši, a kad zatreba, zna obraniti sebe i svoje bližnje.

Za svaku desetu Ruskinju (11%) idealan je „vrijedan“ muškarac. On je zdrav, nema loših navika i sposoban je uzdržavati obitelj. Isto toliko žena se u opisu idealnog muškarca zadovoljilo epitetima „jak i pametan“, koji uz to, naravno, „ne pije“.

Treba reći da se muški ideal bitno razlikuje ovisno o tome koga su sociolozi anketirali. Muškarci iskreno vjeruju da žene vole „žestoke momke“, a ne shvaćaju da ta osobina u biti i nije toliko privlačna. S druge strane, velika je nestašica „vrijednih“ i „pouzdanih“ muškaraca, a upravo su oni najtraženiji. U velikim gradovima žene više vole „omiljenog“ muškarca, a na selu „obiteljskog“ čovjeka. Usamljenim ženama ili udovicama „pouzdani“ suputnik je nekako bliži od seks simbola.

Po mišljenju četvrtine Rusa, idealna žena je „omiljena u društvu“, tj. lijepa, privlačna, pametna, samouvjerena i duhovita. Svaki peti smatra da je idealna žena „vezana za obitelj“, da je vjerna, dobra domaćica, dobre naravi, da voli djecu. Doduše, tu dobru domaćicu mnogo manje cijene stanovnici velikih gradova (12%), čak dva puta manje nego ostali Rusi (25%). Isto tako, jedna petina ispitanika voli jednostavnu „ženu bez loših navika“. Pokazalo se da su i u ovom pogledu stanovnici milijunskih gradova puno manje zahtjevni. Ideal za 15% Rusa predstavlja „moderna domaćica“, tj. šarmantna i privlačna žena, ali dobra domaćica, fizički zdrava, koja uz sve to voli djecu. Svaki deseti građanin Rusije zamišlja idealnu ženu kao „ženstvenu“, vjernu, šarmantnu i privlačnu damu, koja je istovremeno i dobra majka. Na samom dnu rang liste je „seksualna partnerica“ (lijepa, privlačna i „opuštena“). Ona je idealna samo za 9% Rusa.

U BROJKAMA

97.200
brakova je sklopljeno u Moskvi tijekom 2011. godine

44.447
vjenčanih parova se razvelo u Moskvi u istom periodu

125.058
novorođene djece registrirano je u Moskvi tijekom 2011.
Istina, i tu postoje značajne razlike. U velikim gradovima od žene se češće traži da bude „opuštena“, privlačna i lijepa. To jest, više šanse ima tip „omiljene“ žene. U manjim naseljima prije svega gleda se da li žena voli djecu, da li je vjerna i „kućevna“. U toj se sredini osnovnom smatra uloga žene kao supruge i majke.

I, naravno, idealan tip znatno varira ovisno o „sferi njegove uporabe“. Jedno je „opći“ idealan tip, a sasvim drugo idealan suprug ili idealna supruga. Muškarci smatraju da „superžena“ na prvom mjestu treba biti lijepa i privlačna, a najbolja supruga na svijetu prije svega treba voljeti djecu, biti dobra domaćica i biti vjerna. Isto važi i za muškarce: „opći“ tip idealnog muškarca je snažan, lijep, privlačan i sl. Međutim, kada se bira suprug, onda prednost ima onaj koji može uzdržavati obitelj, ne pije i ne puši, ne vara ženu i voli djecu. Ova razlika najlakše se uočava kada je riječ o „pameti“. „Opći“ tip idealnog muškarca treba biti pametan po mišljenju 33% ispitanika, dok je dvostruko manje (16%) onih koji smatraju da je ta osobina neophodna idealnom suprugu. I obrnuto. "Superman" treba voljeti djecu samo kod 7% ispitanika, dok mu ostali to neće zamjeriti. Ali kada je u pitanju "Supermuž", onda gotovo pet puta više ispitanika (31%) smatra da je ljubav prema djeci njegova obaveza.

Samo dobrota je, prema mišljenju građana Rusije, u jednakoj mjeri neophodna svakom čovjeku, bez obzira na njegov obiteljski status.

Nema komentara:

Objavi komentar